maandag 21 januari 2013

01-21-2013; Twee Belangrijke Mannen

21 januari 2013, de derde maandag van januari. 
I have a dream. 
Yes we can. 

Vandaag eren we de man die in 1963 op de trappen van het Lincoln Memorial vertelde over zijn droom. We eren de man die streed voor gerechtigheid en vrede. Vandaag is een National Day of Service - Martin Luther King, Jr. Day. 

Hoewel dit een nationale feestdag is, betekent dit op Knox geen vrije dag. De lessen worden wel verkort vanwege een convocation die de docenten en studenten bij elkaar roept om de geboorte van MLK, Jr. te vieren. Het koor van Knox zingt liederen, en er worden toespraken gehouden om stil te staan bij het leven van Martin Luther King, Jr. Een invloedrijke man in de Amerikaanse geschiedenis, die een einde heeft gemaakt aan de rassenscheiding. Het is van belang dat de acties van deze man bekend blijven in elke generatie, en zo krijgt het onderwerp 'gelijkheid' ook meteen de nodige aandacht. Vooral op een school met studenten van verschillende etniciteiten en achtergronden is dat denk ik goed.

Precies tachtig jaar na de geboorte van Martin Luther King, Jr. (en drieëntwintig jaar na de eerste viering van MLK, Jr. Day), zit er voor het eerst een Afro-American aan het roer. Vandaag was de dag van Barack Obama's tweede inauguratie, waarin hij zijn eed aflegt als president voor de komende vier jaar.
I do solemnly swear that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.
Het is toeval dat deze twee vieringen op dezelfde dag vallen, maar dat maakt het voor mij juist meer opvallend. Niet iedereen is het ermee eens of het juist is dat Obama is herkozen als president. Op de campus waren er verschillende meningen over de presidentskandidaten. Sommigen waren niet tevreden met het werk dat Obama de afgelopen vier jaar heeft afgeleverd, sommigen stemden juist vol enthousiasme voor hem. Sommigen waren niet voor Obama, maar zagen ook geen toekomst met Romney. Wat wel zeker is: Obama is wel degelijk een icoon voor vele Amerikanen, die ook zeker hoop heeft gebracht bij veel mensen.

Voor mij gaat 21 januari 2013 gepaard met deze twee inspirerende mannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten